Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Του γιοφυριού της Άρτας - Σενάριο διδασκαλίας με την χρήση ΤΠΕ



ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Ανοίξτε το κείμενο του "γιοφυριού της Άρτας" εδώ

 Στην συνέχεια μεταφέρετε το κείμενο σε ένα αρχείο Word, για να το επεξεργαστείτε. 
Μην κλείσετε το παράθυρο του ψηφιακού βιβλίου.

1ο κοινό φύλλο εργασίας

1.         Να βρείτε τα πρόσωπα του τραγουδιού και να χρωματίσετε τα σημεία στα οποία μιλούν με διαφορετικό χρώμα. Σε κάθε περίπτωση να προσθέσετε από ένα σχόλιο προσδιορίζοντας ποιος μιλά.

2.    Ανοίξτε το σχολικό βιβλίο «Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων» http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A111/683/4522,20474  και διαβάστε την ερμηνεία του όρου παραλογή. Σχηματίστε έναν εννοιολογικό πίνακα στο Xmind που είναι ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Με βάση τον πίνακα που καταρτίσατε  να εντοπίσετε στην παραλογή του γιοφυριού της Άρτας τα στοιχεία εκείνα που το κατατάσσουν στο συγκεκριμένο είδος δημοτικών τραγουδιών. Να δημιουργήσετε σε κάθε σχετικό χωρίο/στίχο το αντίστοιχο σχόλιο.

3.     Nα χωρίσετε το τραγούδι σε έξι θεματικές ενότητες χρωματίζοντάς τες με διαφορετικό χρώμα και να δώσετε από έναν πετυχημένο και ακριβή πλαγιότιτλο στην κάθε μια, δημιουργώντας από ένα σχόλιο στο πλάι.  

4.          Να βρείτε την ερμηνεία των λογοτεχνικών όρων υπερβολή, προσωποποίηση, σχήμα του αδυνάτου, επανάληψη και νόμος των τριών στους συνδέσμους που σας δίνονται παρακάτω:
Μπορείτε τώρα να εντοπίσετε τους στίχους όπου εμφανίζονται αυτά τα σχήματα λόγου στο τραγούδι;

5.     Να αποδώσετε σε μια μικρή παράγραφο την περίληψη του τραγουδιού (στο σπίτι, ο καθένας μόνος του στο τετράδιό του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου