Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Του γεφυριού της Άρτας - Σενάριο διδασκαλίας με την χρήση ΤΠΕ



2ο φύλλο εργασίας (κοινό)

1.           Ας δούμε τώρα πώς δηλώνεται η δυσκολία της θεμελίωσης του γεφυριού και με ποιον τρόπο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το έργο. Ποια σχήματα λόγου κυριαρχούν στο τμήμα αυτό του τραγουδιού; Τι επιτυγχάνεται με την χρήση αυτών; Η απάντηση θα πρέπει να έχει την μορφή μιας μικρής (6-8 σειρές) παραγράφου αιτιολόγησης και αιτίου – αποτελέσματος, γραμμένης στο Word. Για την ερμηνεία και την ορθογραφία λέξεων καλό είναι να συμβουλεύεστε το Λεξικό της Κοινής Ελληνικής. Μπορείτε να ξεκινήσετε ως εξής:
               Η δυσκολία της θεμελίωσης του γεφυριού δηλώνεται στους στίχους…….

2.           Ας εξετάσουμε ποιος είναι ο ρόλος του πουλιού στην εξέλιξη της αφήγησης. Μπορούν να βρουν λύση για το πρόβλημά τους οι κτίστες; Πώς προωθεί την ιστορία το πουλάκι; Γνωρίζετε κάποια άλλα δημοτικά τραγούδια (από τον τόπο μας, την Νάουσα) όπου τα πουλιά παίζουν  καθοριστικό ρόλο; Ποια φράση λέμε σήμερα (με την λέξη πουλί) για κάποια απρόσμενη είδηση που μαθαίνουμε; Βρίσκετε να έχει σχέση με την στάση του πουλιού στο συγκεκριμένο τραγούδι; Να κρατήσετε σημειώσεις και να απαντήσετε με προσχεδιασμένο προφορικό λόγο.

3.         Ας παρατηρήσουμε το μήνυμα που στέλνει με το πουλί ο πρωτομάστορας. Ποιο είναι το επίρρημα που χρησιμοποιεί στην παραγγελία του; Ποια συναισθήματα του συζύγου εκφράζονται με αυτό το επίρρημα; Με ποιον τρόπο (που σχετίζεται με την χρήση του επιρρήματος αυτού) δίνεται έμφαση στα συναισθήματα του πρωτομάστορα; 

4.   Ας έλθουμε τώρα στον φτερωτό αγγελιαφόρο του μηνύματος. Υπακούει στον πρωτομάστορα; Ποιο επίρρημα χρησιμοποιεί; Πώς ερμηνεύετε την στάση του; Αφού συζητήσετε μεταξύ σας τα θέματα 3 και 4, να κρατήσετε σημειώσεις και να απαντήσετε με προσχεδιασμένο προφορικό λόγο.   

5.          Για το σπίτι. Ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε πώς η Λυγερή πέφτει στην παγίδα που της στήνει ο πρωτομάστορας και να σχηματοποιήσουμε τα στάδια της παγίδευσης σε έναν εννοιολογικό πίνακα στο XMind. Στην συνέχεια ο πίνακας μπορεί να αντιγραφεί στο φύλλο εργασίας στο Word.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου